Action på Hustadvika

Hustadvika er like fascinerende enten det er storm eller stille. Fra land kan du følge den via Atlanterhavsveien, over Averøya og helt til Kristiansund.

En av våre «naboer» – Strømsholmen Sjøsportsenter –  tilbyr mulighet for dykking, havfiske m.m. bare noen minutter fra Frænabu.

Frænabu kan være et godt utgangspunkt om du ønsker å utforske Hustadvika på egenhånd enten fra båt, kajakk eller fra land.

Fiskeværet Bjørnsund

Øyene Nordre og Søre Bjørnsund samt Hammerøya utgjør det gamle fiskeværet Bjørnsund. På det meste bodde over 600 mennesker på disse små øyene, men i 1970 ble stedet fraflyttet etter vedtak i Stortinget. I dag er stedet et populært feriested. 

Bjørnsund har en spennende og dramatisk historie. Bjørnsund ble landskjent da frakteskuta «Rokta» forliste i 1938 – og 6 av mannskapet og 2 redningsmenn fra Bjørnsund omkom. Dette var den første ulykke i Norge som ble mer eller mindre direkte overført via NRK-radio. Forfatteren Arnulf Øverland skrev diktet «I natt kom det bud fra Bjørnsund». 

Turen går med rutebåten Øybjørn fra Harøysund de fleste dagene i sommersesongen.

Ellers i året kan vi være behjelpelig med å leie charterbåt for større fastboende grupper. Må bestilles i forholdsvis god tid.

Ona og Ona Fyr

Helt ytterst på Romsdalskysten ligger fiskeværet Ona, med det kjente sjø- og landemerket Ona Fyr. Fyret ligger øverst på Ona-kalven ( 42 m.o.h.). Ona består av to øyer, Ona og Husøya som er forbundet med en liten bro. På fjære sjø kan man gå tørrskodd over det lille sundet. I dag bor det ca. 20 fastboende på Ona. 

I tillegg til fyret har Ona en av landets mest særegne kirkegårder, en spesiell bebyggelse og to landskjente keramikkverksteder/utsalg. 

Ona kan du besøke med å ta en dagstur med ferge over Aukra. Frænabu er et fint utgangspunkt for en slik tur.

For større fastboende gjestegrupper kan vi legge tilrette for tur med charterbåt – må bestilles i god tid.

Atlanterhavsvegen

Atlanterhavsvegen strekker seg over holmer og skjære ytterst på Hustadvika og forbinder kommunene Eide og Averøya. Veien er kåret til Nasjonal turistveg i Norge og flere ganger kåret til verdens vakreste veistrekning.

På tur til Atlanterhavsveien får du mulighet til å oppleve storhavet på nært hold. Du kan fiske fra fiskebroene og gå på den nye «svevestien» (som også er godt tilrettelagt for rullestolbrukere).

Atlanterhavsveien er en like flott opplevelse uansett vær, og når stormen raser vil både biler og busser nesten forsvinne i sjøsprøyten.

Her er det  også mulig å besøke det gamle handelsstedet Håholmen – 10 minutters seilas med vikingskipet Kvitserk fra Atlanterhavsveien hvordu også kan få et møte med eventyreren Ragnar Thorset sine eksepdisjoner verden rundt.

Bergtatt opplevelser

Et enestående eventyr hvor vi seiler på flåter innover de store sjøene dypt inne i kalksteinsfjellet. Her er det alltid oppholdsvær og 6 grader. Innerst i fjellet venter den store festsalen. (Festsalen er oppvarmet).  Turen inn i fjellet er med guide og kan vanskelig beskrives med andre ord enn «enestående og fabelaktig».

Et besøk her krever en gruppe på minst 30 personer, og må forhåndsbestilles i god tid.

Trollkirka

Først et kvarter i bil fra Frænabu, så en times fottur og du er fremme ved de underjordiske kalksteinsgrottene som utgjør Trollkirka.

Samspillet mellom fjellet og elva gjør opplevelsen inne i Trollkirka helt spesiell.  Turen er en litt over middels krevende fottur som tar ca. 40 minutter hver vei. 

Gapahuken

Noen få hundre meter ovenfor Frænabu – midt i «Frænabu-skogen» ligger den nye, flotte gapahuken vår. Her kan dere samles rundt bålpanna både inne og ute. Her er det også mulig å overnatte for inntil 15 personer både sommer og vinter.

Gapahuken kan også leies til egne arrangment

Melen og Sjurvarden

Dette er en lang men fantastisk fjelltur på 6-7 timer med utgangspunkt på Frænabu.

Turen går i forholdsvis lett terreng, og innebærer besøk på to topper. Utsikten og naturen er storslått.

Den hellige øya

I Romsdalsfjorden ligger «Veøya» som i mange hundre år var det viktigste stedet  mellom Nidaros og Bjørgvin (Bergen), både for kirken og kongen. I middelalderen bodde det 500 mennesker her, og stedet var en av Norges 13 kjøpstader i tiden før svartedauen.

For fastboende gjestegrupper kan vi legge opp til en tur til Veøya (send forespørsel på skjemaet under).

Skal du besøke den privat krever det tilgang til båt.

Her var det presten Thomas von Westen grunnla presteforeninga «Syvstjernen» og var mektig sokneprest på 1700-tallet. Før et besøk til den lille husklynga Molde skrev han til en kollega: «I morgen reiser jeg til Molde, den syndens pøl – bed for mig»

Her går du i fotsporene til prester, munker, vikinger og handelsmenn. Her finner vi den gamle prestegarden fra 1752 og og steinkirka fra år 1200.

Kortreiste småturer

Her er noen forslag til «kortreiste opplevelsesturer» du kan ta med Frænabu som utgangspunkt:

«Innlandet», «Gomalandet», «Kirkelandet» og «Nordlandet» er navnet på de 4 øyene som utgjør Kristiansund – Nordmørshovedstaden. Byen er særlig kjent for sin klippfisk-historie.

Turen til Kristiansund tar ca. 1 time med bil fra Frænabu og går  over Atlanterhavsveien, videre over Averøya og gjennom Atlanterhavstunellen.

Vi anbefaler en seilas med den berømte «Sundbåten» (byens sjø-taxi).

Dette er også dagen da du absolutt bør ta sjansen og smake «Bacalao» – klippfiskretten som er elsket i hele den spanske – og portugisisktalende del av verden.

1377168

Opplev Rosenes by, Molde som ligger ca. 30 minutter med bil fra Frænabu.

I sommerhalvåret  er et besøk på byfjellet Varden, med lunch i Vardestua, en uforglemmelig opplevelse. Vardestua har panoramautsikt over byen, fjorden og de 222 fjelltoppene i Moldepanoramet, og er virkelig verdt å få med seg.

Fiskerimuseet på Hjertøya nås med båt fra sentrum i sommerhalvåret.  Romsdalsmuseet eller  Aker Stadion – Moldes stolthet er verdt et besøk.

8756484

Farstadstranda ligger 6 km fra Frænabu og er en av Nord Europas flotteste sandstrender. Stranda er et eldorado for surfing, kiting m.m.

Fra Farstadstranda kan du gå eller jogge langs kyststien som følger fjæresteinene nordover langs Hustadvika. En flott opplevelse uansett vær.

Kyststien ender opp i gapahuken i «Hålå» – en ypperlig plass for et enkelt måltid eller for å samles rundt grillen.

1173132

4 km fra Frænabu ligger bergknausen «Aslak-steinen». Turen opp tar ca. 30 minutter og er en middels lett fottur. «Steinen» var tilfluktssted for lokalbefolkningen i steinalderen, og siden det bare er mulig å komme til toppen en vei, var stedet en ypperlig borg mot vikinger og plyndrere som kom langs kysten.

Utsikten over Hustadvika er nydelig.

4350145

Frænabu ligger ved Hostadvatnet, som er fredet som naturreservat på grunn av sitt unike fuglelivet. Det er også et svært godt fiskevann for laks og ørret. Du kan fiske fra land på Frænabu sin egen brygge. Ørretfiske er tillatt hele året, laksefiske er kun åpent i juni – august.

Vi har både båter og kanoer som du kan benytte, og her kan du gli stille gjennom naturreservatet med sluken eller flua ute mens du venter på at fisken skal bite. 

Hostadvatnet er også et flott sted for den fotointeresserte og for den som liker å studere fuglene våre.

I perioder byr også Hostadvatnet på flott skøyteis.

7101588

På Eide, ca. 15 minutter fra Frænabu kan du besøke det lokale gardsysteriet Derinn-garden. Her kan du kjøpe ulike sorter lokal ost m.m.

Turen til Derinngarden kan kombineres med en tur til «Halås-setra»  – en lett fottur på 1,6 km hver vei i flott natur. 

8440816

Moldes alpinanlegg «Tusten» ligger 25 minutter fra Frænabu, og er verdt et besøk i vintersesongen. 

343336848
Foto: Charles J Sharp via Wikimedia Commons

Øya Sekken ligger midt i Romsdalsfjorden – 40 minutter med ferge fra Molde sentrum. En sykkeltur rundt Sekken er en klassiker for den som liker å sykle, og er kåret til den fineste sykkelturen i Møre og Romsdal. Det er lite trafikk og en fantastisk natur.

Turen er ikke spesielt krevende, og er  på 20km og ca 3 timer.

5019115

Skarstua ligger 25 minutter med bil fra Frænabu og er viden kjent for sin gode softis. Her ligger fine turløyper og turen rundt Skarvatnet er en lett og fin spasertur.

Om vinteren strekker nykjørte skiløyper seg milevis innover i fjellene med utgangspunkt på Skaret.

7758406

Fjellet med egen hjemmeside på internett (www.skoften.no). En middels krevende fottur etter fint opparbeidet sti med et stort antall «underholdningsinnslag» underveis.

På toppen har du panoramautsikt over Fræna, Aukra, Midsund og Sandøy kommuner samt Hustadvika.  I adventtiden har Skoften eget juletre med parafinfyrt juletrebelysning.

Turen opp tar ca. 40 minutter.

5627215

Fiskeværet Bud ligger der Hustadvika starter når du kommer fra sør. Her har det vært drevet handel og fiske i over tusen år, og stedet har en fascinerende historie.

I 1533 var Bud noen uker Norges hovedstad før erkebiskop Øystein Engelbrektson måtte rømme landet. De som skulle ha arbeid på «Riddersalen» på 1500 tallet måtte minst beherske 4 språk for her var det handelsmenn fra hele Europa.

Under krigen bygde den tyske okkupasjonsmakten Ergan Kystfort for å vokte Hustadvika samt innseilingen til Molde og Åndalsnes. Fortet er nå restaurert og i sommerhalvåret er det mulighet for guidet omvisning både ute og i gangene dypt inne i berget.

8861656